Blog

Przepis na mufinki

MUFINKI Z BATATÓW
mojego pomysłu:

0,5 kg batatów startych na drobno
3 jajka
1 łyżka masła
15 dkg maki z tapioki
10 dkg wiórków kokosowych
łyżeczka gałki muszkatałowej, trochę cynamonu, wanilii, proszku do pieczenia

Jajka wymieszać z tłuszczem, dodać przyprawy, mąkę z tapioki, znów wymieszać. Potem domieszać wiórki kokosowe i bataty.
Otrzymana masę przełożyć do silikonowej formy do mufinek.
Piec 1 godz. w temp. 150 st, termoobieg.

Mąka z tapioki powoduje, że ciasto jest delikatniejsze, ale może być inna mąka.
Tym razem dodałam jeszcze kandyzowaną skórę pomarańczową, zrobiłam z ekologicznych pomarańczy.
To dopiero wyszło dobre! Bez cukru!

 

‹ powrót