Pokrzywa w maju
26 maja 2017
Ciągle jeszcze jest dobry czas na picie świeżej zaparzonej pokrzywy.
Wszyscy wiemy, że zawiera żelazo i leczy anemię, ale zawiera też magnez, wapń, siarkę, jod , krzem , fosfor, potas, sód, witaminy, flawonoidy.
makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
witaminy: A, K, B2, C;
związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
witaminy: A, K, B2, C;
związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
witaminy: A, K, B2, C;
związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
Pokrzywa jest adaptogenem, czyli wpływa na wydzielanie hormonów przez nadnercza. Zapracowani i zestresowani mogą się w łatwy sposób wspomóc.
Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, również na skórę. W dzieciństwie przeszły mi bóle nóg po tym, jak się solidnie poparzyłam pokrzywami. Polecam ;)
Niektórzy moi pacjenci wyciskają sok, ja zaparzam i piję do śniadania i potem w ciągu dnia. Pokrzywa zebrana z różnych miejsc różnie smakuje, czasem jest wręcz słodka.
http://sekrety-zdrowia.org/pokrzywa-w-kuchni-i-apteczce-pr…/
‹ powrót