Blog

Pokrzywa w maju

Ciągle jeszcze jest dobry czas na picie świeżej zaparzonej pokrzywy.

Wszyscy wiemy, że zawiera żelazo i leczy anemię,
ale zawiera też magnez, wapń, siarkę, jod, krzem, fosfor, potas, sód, witaminy, flawonoidy.

  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html

Pokrzywa jest adaptogenem, czyli wpływa na wydzielanie hormonów przez nadnercza. Zapracowani i zestresowani mogą się w łatwy sposób wspomóc.

Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, również na skórę. W dzieciństwie przeszły mi bóle nóg po tym, jak się solidnie poparzyłam pokrzywami. Polecam ;)

Niektórzy moi pacjenci wyciskają sok, ja zaparzam i piję do śniadania i potem w ciągu dnia. Pokrzywa zebrana z różnych miejsc różnie smakuje, czasem jest wręcz słodka.

http://sekrety-zdrowia.org/pokrzywa-w-kuchni-i-apteczce-pr…/

‹ powrót