Ciasto drożdżowe z batatów
Dla wszystkich moich bezglutenowców albo dla tych, którzy chcą zjeść coś bardziej odżywczego niż pszenica:
CIASTO DROŻDŻOWE Z BATATÓW PYSZNE
1 duży batat, ugotować (około 20 minut) lub upiec w piekarniku (dłużej), obrać, zmiksować
2 jajka
250 dkg mąki gryczanej
100 dkg maki ziemniaczanej
2 łyżki miodu.
½ kostki masła lub olej kokosowy
paczka suchych drożdży
50-100 ml ciepłej wody lub jakiegoś mleka- ja daję wodę
szczypta soli
po ½ łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
Masło roztopić, wszystko razem wyrobić ( ciasto jest raczej rzadkie), zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piec około 1 godz. w 180 stopniach w keksówce.
Niestety trzeba czekać aż wystygnie, bo nie da się pokroić.
Ostatnio zaczęło chodzić za mną ciasto drożdżowe. Przerobiłam przepis, który znalazłam i to był strzał w 10-tkę! Miękkie, delikatne. Jak dać więcej mąki ziemniaczanej, bardziej smakuje jak ciasto, z przewagą mąki gryczanej trochę przypomina chlebek.