Blog

Ciasto drożdżowe z batatów

Dla wszystkich moich bezglutenowców albo dla tych, którzy chcą zjeść coś bardziej odżywczego niż pszenica:

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z BATATÓW PYSZNE

 

1 duży batat, ugotować (około 20 minut) lub upiec w piekarniku (dłużej), obrać, zmiksować

2 jajka

250 dkg mąki gryczanej

100 dkg maki ziemniaczanej

2 łyżki miodu.

½ kostki masła lub olej kokosowy

paczka suchych drożdży

50-100 ml ciepłej wody lub jakiegoś mleka- ja daję wodę

szczypta soli

po ½ łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej

 

Masło roztopić, wszystko razem wyrobić ( ciasto jest raczej rzadkie), zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Piec około 1 godz. w 180 stopniach w keksówce.

 

Niestety trzeba czekać aż wystygnie, bo nie da się pokroić.

 

Ostatnio zaczęło chodzić za mną ciasto drożdżowe. Przerobiłam przepis, który znalazłam i to był strzał w 10-tkę! Miękkie, delikatne. Jak dać więcej mąki ziemniaczanej, bardziej smakuje jak ciasto, z przewagą mąki gryczanej trochę przypomina chlebek.

 

‹ powrót