Owoce jagodowe
Lato. Obfitość owoców.
W naszym klimacie niezwykle cenne są wszystkie owoce jagodowe ze względu na bogactwo antyoksydantów.
W organizmie ciągle, jako efekt przemian metabolicznych powstają wolne rodniki. To wolne elektrony lub reaktywne formy tlenu, które przyczepiają się do innych cząsteczek i je niszczą, w szczególności niszczą DNA i powodują starzenie się.
Wolne rodniki mogą również pochodzić z kiepskiego jedzenia jak utlenione tłuszcze roślinne (tak, frytki przyspieszają starzenie się, podobnie jak smażenie na oleju rzepakowym).
Na szczęście istnieją substancje, które te wolne rodniki wiążą- to są właśnie antyoksydanty. Owoce jagodowe zawierają ich gigantyczną ilość takich jak polifenole, antocyjaniny, antocyjanidyny, resweratrol.
A oprócz tego zawierają żelazo, magnez, selen cynk, chrom i wiele innych mikroelementów.
Najwięcej tych cennych substancji zawierają LEŚNE CZARNE JAGODY.
W dodatku nie rosną one w egzotycznych krajach, rosną u nas.
Działają bardzo korzystnie na mózg, chronią prze otępieniem oraz przed miażdżycą i nowotworami, a także zwiększają płodność. Do tego usuwają metale ciężkie i zawierają probiotyki. To jest super food!
I podobno jeszcze więcej wartości nabierają po zamrożeniu.
Najlepszy czas, żeby ich się najeść i zrobić zapasy na zimę. Ja część zamrażam, a z części robię przetwory z ksylitolem.
Warto pamiętać, że dawniej ludzie też jedli latem więcej owoców, ale też więcej się wtedy ruszali i spalali nadmiar cukrów.