Blog

Z czego jecie dziś sałatke?

Z czego jecie dziś sałatkę?
Ta pora roku to jest obfitość jedzenia, mnóstwo świeżych warzyw, owoców. Trzeba korzystać.
Czy wiecie, że bogata, różnorodna dieta zmniejsza śmiertelność o 37% w porównaniu z dietą monotonną? To bardzo dużo.
Nasza biochemia jest skomplikowana, potrzebujemy wielu różnych substancji i związków chemicznych, by zdrowo funkcjonować.

Po pierwsze dlatego, że my ich potrzebujemy, by komórki mogły prawidłowo pracować.

A po drugie żyjemy w środowisku, w którym nasza mikrobiota jest bardzo uboga, im więcej jemy różnych pokarmów roślinnych, tym więcej dostarczamy PREBIOTYKÓW do karmienia różnych, rzadkich gatunków bakterii jelitowych.

W przeszłości ludzie mieli kilkaset potrzebnych gatunków bakterii w jelitach, a od obecności tych bakterii zależy nasze zdrowie na wielu poziomach. Obecnie tych gatunków mamy znacznie, znacznie mniej, to efekt higieny, środków dezynfekcyjnych, leków (antybiotyki, hormony płciowe, antydepresanty, psychotropy, inhibitory pompy protonowej), życia w zamkniętych pomieszczeniach bez kontaktu z ziemią, powszechnych konserwantów w żywności, przetworzonego jedzenia i niestety też STRESU.
W tej sytuacji nie mamy wyjścia, trzeba cały czas pracować nad tym, aby jeść różnorodnie. Dobrym pomysłem jest pójść do warzywniaka i kupić to, czego się dawno nie jadło. Jedziecie na wczasy do hotelu, wybierzcie rzeczy, których nie jecie na co dzień. Spróbujecie podjąć wyzwanie- zjeść 30 różnych produktów roślinnych tygodniowo. Albo jeszcze lepiej 50. Liczą się nawet małe ilości.

‹ powrót