Blog

Dlaczego na śniadanie białko

Co jecie na śniadania?
Rano potrzebujemy adrenaliny i noradrenaliny, bo one są potrzebne do aktywności. Gdy poziom ich jest prawidłowy, to nam się chce ruszać i coś robić. Prekursorem tych amin katecholowych jest tyrozyna zawarta w dużych ilościach w białku.
Dlatego na śniadanie powinno być coś zawierającego białko- jajka, mięso, ryby. Ewentualnie rośliny strączkowe. Sporo białka zawierają rośliny oleiste- nasiona dyni, słonecznika, konopi. Do tego oczywiście dodajemy inne rzeczy- warzywa, węglowodany, tłuszcze.
Dlaczego płatki owsiane rano, zwłaszcza jedzone na słodko z owocami nie są zbyt dobrym pomysłem? Mają wysoki indeks glikemiczny, poziom glukozy gwałtownie rośnie i szybko opada dając uczucie zmęczenia. A wyrzut insuliny powoduje wzrost wagi. Do tego zawierają dużo kwasu fitynowego, który blokuje wchłanianie minerałów.

Natomiast wieczorem odwrotnie. Trzeba przestać działać, nabrać dystansu, położyć się i głęboko spać. Tą funkcję zapewnia serotonina, która powstaje z tryptofanu. A z niej powstaje melatonina, która daje prawidłowy sen, ma właściwości regenerujące, również na układ immunologiczny. Działa też przeciwzapalnie.

Tryptofan > serotonina > melatonina.

Tryptofan znajduje się w dużych ilościach w węglowodanach.
Aminokwasy w jelicie cienkim konkurują ze sobą o miejsce do wchłaniania na receptorze. Tyrozyna konkuruje z tryptofanem. Jak zjecie wieczorem zbyt dużo białka, to nie będzie dość serotoniny i sen będzie płytki.
Dlatego rano białko, by mieć energię, a wieczorem węglowodany, by dobrze spać.

‹ powrót