Blog

O gęstości odżywczej

Dziś o GĘSTOŚĆI ODŻYWCZEJ. Co to takiego?
To stosunek liczby substancji odżywczych zawartych w produkcie (witamin, mikroelementów, błonnika, fitozwiązków, enzymów i innych) do ilości kalorii. Brano pod uwagę m.in. żelazo, magnez, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminy B6, B12, C, K.
Im większa gęstość odżywcza, tym lepiej.
Przez wiele lat dietetyka koncentrowała się tylko na makroskładnikach jak białka, tłuszcze i węglowodany. Rzeczywistość jak zwykle jest bardziejskomplikowana. Udowodniono, że produkty o wysokiej gęstości odżywczej chronią przed powstawaniem chorób przewlekłych i przedłużają życie.
Niestety gęstość odżywcza naszego jedzenia spadła w ostatnich kilkudziesięciu latach ze względu na technologię produkcji żywności, coraz bardziej brakuje w niej rzadkich minerałów, witamin. Tym bardziej trzeba zwracać uwagę na to, które produkty są bardziej wartościowe.
Jest wiele tabel pokazujących orientacyjnie gęstość odżywczą. Warto zerknąć.
Okazuje się, że największą gęstość odżywczą mają WARZYWA, szczególnie ZIELONE LIŚCIE i liście o różnych kolorach, PODROBY, TŁUSTE RYBY.
Rekordzistą jest jarmuż, boćwina, szpinak, rukola, kapusta pekińska, sałata, zielona pietruszka, szczypiorek, kapusta, brokuł, papryka, kalafior.
Owoce wypadają dużo gorzej.
A co jest na drugim końcu skali? Zboża, produkty mleczne i sery, produkty przetworzone. Pszenica ma bardzo niską gęstość odżywczą, owsianka niestety też. Co ciekawe, ziemniaki mają dużo lepszą gęstość odżywczą niż chleb i zboża.
Piszę o tym, bo pokutuje mit, że o tej porze roku warzywa są bez wartości i nie warto ich jeść, tymczasem one i tak biją na głowę inne produkty spożywcze.
Wysoką gęstość odżywczą mają przyprawy, dodanie nawet niewielkich ilości cynamonu, gałki muszkatołowej czy kilku listków bazylii ma sens.
Gdy pytam pacjentów, co najczęściej jedzą na śniadanie, często słyszę, że jest to chleb z szynką lub serem, ewentualnie owsianka. Żadnych zielonych warzyw.
Takie śniadanie ma tragicznie niską gęstość odżywczą, w dodatku nie zawiera prebiotyków do karmienia flory jelitowej.
CZĘSTE JEDZENIE RÓŻNORODNYCH WARZYW TO ABSOLUTNA PODSTAWA ZDROWIA i tego Wam życzę w Nowym Roku.

‹ powrót